Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Készítsd fel a gerinced a terhességre! PDF Nyomtatás Email
Deréktáji problémák terhesség alatt és után: A fokozott ágyéki homorulat (lumbalis lordosis). A lumbalis lordosis nem más, mint az ágyéki gerinc homorulatának a fokozódása.  Jellemző tartáshiba. Nőknél gyakoribb, hiszen a csípőlapátok szélesebbek.
Nők esetében a nagyobb haskörfogat tovább ronthatja a homorulat nagyságát, hiszen a has tovább húzza előre a gerincet, ha nem elég erősek a mély hátizmok ezen a területen. 
 
Éppen ezért azon nőknek, akiknek a deréktáji szakaszon a homorulata nagyobb (jellegzetesen látható, hogy a gluteális régiók azaz a „fenék” területe jobban hátrahajlik, vagyis egyfajta"pucsításról", hiperlordotikus testtartásról beszélünk ) mindenképpen meg kell erősíteniük a deréktáji szakaszt, hogy pl. a terhességre való nagy terhelésre, a has további növekedésére felkészíthessék a gerincüket. A nők dereka ugyanis ekkor végez óriási munkát minden helyzetben és főleg a terhesség közepétől lehetnek a deréktáji fájdalmaik nagyon erősek. Célirányos kezelés nélkül ez a fájdalom megmaradhat tartósan szülést követően is.
 
Mi történik, ha valaki folyamatosan így tartja a derekát?
 
 A keresztcsont nem csak előrebillen, de a fölé nehezedő felsőtestünk súlya bele is nyomja a keresztcsontot a két medencelapát közé, így a szakroiliakális ízület gyulladása, fájdalmai is kialakulhatnak (SI ízület). A csípőízület is természetellenesen terhelődik járás közben, és  hajlamosak leszünk kifelé fordítani a lábfejünket, aminek következtében viszont harántsüllyedés alakulhat ki, illetve túlterhelődnek a belső térdszalagok. És ez csak a lábakra gyakorolt kedvezőtlen hatás.

Ha medencénk függőleges tartását nem tudjuk megfelelően biztosítani a gyenge izmok és a rossz tartás miatt: és engedjük előrebillenni a medencét, mert akkor a hasfalunk is megereszkedik, és a hasi, valamint a kismedencei szervek is előreesnek. Ha engedjük a medencét és a hasfalat előreesni, akkor a kismedencei szervekre lefelé irányuló nyomás nehezedik, ami lányoknál méh-petefészek problémákat idézhet elő, illetve a vastag- és vékonybél renyheség, aranyér, máj- epe, gyomor és egyéb bántalmak is kialakulhatnak.

A medence előreesése az egész gerincoszlop statikáját is megváltoztatja: a derekunk előreesik, ami kedvez a porckorong-sérv kialakulásának. A hasizmok és az alsó hátizmok ugyanis együttes aktivitással tudják csak megtartani a megfelelő távolságot az ágyéki csigolyák között. A gerinc háti szakasza ugyanakkor kompenzálásképpen meggörbül, és az előreeső has mellett még a fejünket és a vállainkat is lógatni kezdjük.
Ez a testtartás megakadályozza a helyes légzést, a bordakosár tágulását és a rekeszizom aktív használatát. Így az összes sejtünk anyagcseréje kárát látja a dolognak.

Mi a teendő ilyen esetben terhesség előtt és után?
 
Terhesség előtt javasolt a speciális mélyhátizom erősítő gerinctorna hosszabb kúraként, a gerinctornán tanultakat javasolt otthon is végezni napjában többször, hogy a derekat, medencét tartó izmokat kellőképpen megerősíthessük.
 
Ha a deréktáji panaszok erősek, fájdalmak jellemzőek már a terhesség előtt is, javasolt a masszázs is a gerinctorna mellett.
 
RocketTheme Joomla Templates