Hírmorzsa

Tudta-e, hogy a Svédmasszázs jótékonyan hat az izomrendszerre és rendszeres masszázzsal elkerülhető, illetve megszüntethető az izmok fájdalmas merevsége és az izomcsomók, melyek az ülőmunkát végzők és sportolók körében olyannyira jellemzők?
 

Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Online olvasók

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Lumbágó és isiász kezelése masszázzsal! PDF Nyomtatás Email
  Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat. Mindig mialgia-val,  izomfájdalmmal jár.
 
Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is megjelenhet, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások miatt. A lumbágó és az isiász önmagukban nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek.
 
Az isiászos fájdalmak, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugároznak. Érzészavarok léphetnek fel, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt. A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.
 
Mitől lehet valakinek lumbágója, vagy isiásza?
 
Amikor ez az akut állapot bekövetkezik, mindig a lumbális csigolyák, illetve a keresztcsont tájéka kerül nyomás alá és ideget érinthet, amelyre a környező izmok automatikusan görcsbe rándulnak, ezzel blokkolva a lehetséges mozgásokat: elmondható, hogy minél tovább tart a környező izmok feszülése a fájdalomelkerülés miatt, a gerinc melletti izmok annál tovább gyengülnek, rövidülnek, ezáltal még jobban nyomás alatt tartva az adott problémás szakaszt. Ezt a feszülést kiválthatja a lumbális (deréktáji), keresztcsonti rész kopásai, csontritkulása, csigolyatörés, porckorongsérv is.
 
Mi a teendő, ha ilyen tüneteket észlelünk?
 
Akut orvosi intézkedésre fájdalomcsillapító és izomlazító adása szokott történni ilyenkor, injekció formájában gyakran szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők adása, amelyek ideiglenesen lazítják az izmokat, de a szervezetre elég káros hatással vannak, amelynek hónapokig lehet negatív hatása a hormonháztartás, anyagcsere tekintetében.
 
Miért jó a masszázs ilyen esetben?
 
Speciális masszázstechnikával, és köpölyözéssel (vákuumos izomlazítással) feloldjuk a reflexesen görcsbe rándult mély és felszíni hátizmokat, amelyeket próbálunk ellazítani. A kezelés során mindenképpen megfigyeljük mennyire akut a probléma és annak megfelelően kezeljük azt.
 
A masszázs során mindenképp figyelembe kell venni, ha már van vagy volt porckorongsérv, nagyfokú csontritkulás, vagy volt valami traumás eredetű elváltozás az adott szakaszon. Ebben az esetben is az a cél, hogy a reflexesen befeszült területeket oldjuk, ezáltal a fájdalomérzetet csökkentsük.
 
 Az injekcióval szemben olyan, azonnal hatással bíró masszázst kínálunk megoldásként, amely nem mesterséges anyaggal dolgozik, hanem természetes folyamatokkal, technikákkal indítja be a szervezet idegrendszer eredetű fájdalomcsillapítását azáltal, hogy a fiziológiás (természetes) gerincstatikát helyreállítja, a mély izmok reflexes görcsét feloldja, a fájdalmat enyhíti, megszűnteti. Ez a kezelés nem borítja fel a hormonháztartást és az anyagcserét sem a szteroid tartalmú injekcióval szemben.
 
A blokkolt gerincmozgások oldódnak, a természetes gerincmozgások visszatérnek, a fájdalom megszűnik szinte azonnal érezhető módon, ha a gerincstatika helyreáll.
 
RocketTheme Joomla Templates