Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Lumbágó és isiász kezelése masszázzsal! PDF Nyomtatás Email
  Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat. Mindig mialgia-val,  izomfájdalmmal jár.
 
Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is megjelenhet, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások miatt. A lumbágó és az isiász önmagukban nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek.
 
Az isiászos fájdalmak, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugároznak. Érzészavarok léphetnek fel, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt. A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.
 
Mitől lehet valakinek lumbágója, vagy isiásza?
 
Amikor ez az akut állapot bekövetkezik, mindig a lumbális csigolyák, illetve a keresztcsont tájéka kerül nyomás alá és ideget érinthet, amelyre a környező izmok automatikusan görcsbe rándulnak, ezzel blokkolva a lehetséges mozgásokat: elmondható, hogy minél tovább tart a környező izmok feszülése a fájdalomelkerülés miatt, a gerinc melletti izmok annál tovább gyengülnek, rövidülnek, ezáltal még jobban nyomás alatt tartva az adott problémás szakaszt. Ezt a feszülést kiválthatja a lumbális (deréktáji), keresztcsonti rész kopásai, csontritkulása, csigolyatörés, porckorongsérv is.
 
Mi a teendő, ha ilyen tüneteket észlelünk?
 
Akut orvosi intézkedésre fájdalomcsillapító és izomlazító adása szokott történni ilyenkor, injekció formájában gyakran szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők adása, amelyek ideiglenesen lazítják az izmokat, de a szervezetre elég káros hatással vannak, amelynek hónapokig lehet negatív hatása a hormonháztartás, anyagcsere tekintetében.
 
Miért jó a masszázs ilyen esetben?
 
Speciális masszázstechnikával, és köpölyözéssel (vákuumos izomlazítással) feloldjuk a reflexesen görcsbe rándult mély és felszíni hátizmokat, amelyeket próbálunk ellazítani. A kezelés során mindenképpen megfigyeljük mennyire akut a probléma és annak megfelelően kezeljük azt.
 
A masszázs során mindenképp figyelembe kell venni, ha már van vagy volt porckorongsérv, nagyfokú csontritkulás, vagy volt valami traumás eredetű elváltozás az adott szakaszon. Ebben az esetben is az a cél, hogy a reflexesen befeszült területeket oldjuk, ezáltal a fájdalomérzetet csökkentsük.
 
 Az injekcióval szemben olyan, azonnal hatással bíró masszázst kínálunk megoldásként, amely nem mesterséges anyaggal dolgozik, hanem természetes folyamatokkal, technikákkal indítja be a szervezet idegrendszer eredetű fájdalomcsillapítását azáltal, hogy a fiziológiás (természetes) gerincstatikát helyreállítja, a mély izmok reflexes görcsét feloldja, a fájdalmat enyhíti, megszűnteti. Ez a kezelés nem borítja fel a hormonháztartást és az anyagcserét sem a szteroid tartalmú injekcióval szemben.
 
A blokkolt gerincmozgások oldódnak, a természetes gerincmozgások visszatérnek, a fájdalom megszűnik szinte azonnal érezhető módon, ha a gerincstatika helyreáll.
 
RocketTheme Joomla Templates