Hírmorzsa

A Karácsony az év legszebb és legszentebb ünnepe. A nyüzsgő, zsúfolt hétköznapok miatt azonban nincs mindig időnk átszellemülni és az ünnepre hangolódni. Pedig nagyon is lényeges, hogy a szeretteinknek szánt ajándék különleges legyen. Fókuszáljunk arra, hogy mi okozna örömet nekik, ne elégedjünk meg a „majd csak veszünk valamit” hozzáállással. Nekünk is jól esik, ha olyan ajándékot kapunk, amelynek szívből örülünk. Most itt a lehetőség, hogy változtass karácsonyi meglepetés ötleteiden, és érzésben, érintésben gazdag ajándékkal lepd meg a számodra legkedvesebbeket! Kukkants be az Ayurvédia világába, válogass Ayurvédikus masszázsaink közül, melyekkel garantáltan örömet szerezhetsz a számodra legfontosabb embereknek! Idén Karácsonykor az alábbi masszázslehetőségeket vásárolhatod meg tőlünk:

Abhyanga, teljes testmasszázs sok olajjal

Shiroabhyanga, ayurvédikus fejmasszázs

Padabhyanga, ayurvédikus talpmasszázs

Ezen masszázsokat akár több alkalmas, kombinált bérlet formájában is igényelheted. Személyreszabott ajánlatunkért kérünk keress minket elérhetőségeinken!

Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Online olvasók

Oldalainkat 92 vendég böngészi
A discus hernia (porckorongsérv) PDF Nyomtatás Email
A degeneratív gerincelváltozások egyik legsúlyosabb, legnagyobb fájdalommal járó következménye a gerincsérv (discus hernia). A csigolyák között találhatóak a porckorongok, melyek a csigolyák közötti súrlódást hivatottak csökkenteni. A porckorongokban van egy kocsonyás anyag, amelyet nucleus pulposus-nak nevezünk.
A gerincsérvnél ez a kocsonyás anyag kinyomódik, kitüremkedik a porckorongból. A fájdalmat az okozza, hogy a kiszakadt porckorongból a kocsonyás anyag nyomja a kilépő gerincvelői idegeket. A discus hernia leggyakrabban a gerinc legmobilisabb szakaszain jelentkezik: ágyéki (azaz deréktájon) és nyaki szakaszon.
 

Mivel ez a két szakasz statikailag azonos (fiziológiás lordosis-ban rendeződnek a csigolyák) nagyon fontos, hogy meg kell előzni a porckorongsérvek számának növekedését. Kezelés nélkül a porckorongsérvek száma növekedhet ezeken a szakaszokon. A kettő szakasz közül gyakoribbak a deréktájon kialakuló sérvek, hiszen a derékra nagyobb terhelés esik, mint a nyaki szakaszra.
 

 Milyen tünetei vannak a gerincsérvnek? 

Beszélhetünk Vertebralis tünetekről:

 ‒        Antalgiás testtartás (a beteg igyekszik úgy tartani magát, hogy a fájdalmat elkerülje: ez általában egy rossz, ferde testtartás)

‒        Az érintett csigolyák mellett a lágyrészek nyomás érzékenyek (azaz nyomásra a beteg jelzi, hogy fáj az adott terület)

‒        A gerincmozgások beszűkülnek (nem képes bizonyos mozgásokat kivitelezni, vagy csak nagyon csökkent módban)
‒        A mély hátizmok reflexesen befeszülnek (ezek tartják a gerincet)
 
Beszélhetünk még Radicularis tünetekről:

 ‒        A fájdalom gyöki jellegű, ami azt jelenti, hogy haspréssel, tüsszentéssel, köhögéssel provokálható, erősebb lesz a fájdalom.

‒        Az ideggyöki érintettségtől függően az adott szakaszon reflexeltérések jelennek meg.

‒        Érzészavarok és különböző fokú paresis (bénulás) is lehet a tünet. 

A gerincsérv akut kezelése

Amennyiben nem áll fenn műtéti szükségesség, ágynyugalom, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás szükséges, általában a  gerinc melletti izmokba, paravertebralis izmokba lidocain és szteroid injekció formájában, amely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. 

Mikor kell a műtét?

Ha súlyos bénulásos tünetek vannak, amelyek az alsó beidegzéseket is érintik, pl. a vizeletkiválasztást, úgynevezett súlyos Cauda szindróma áll fenn.

Mivel mutatható ki a gerincsérv pontos helye a gerincben?

A gerincsérv pontos helye CT és MRI vizsgálattal jól kimutatható.

 Milyen konzervatív kezelési módok vannak?

 

Ha elkerülhető a műtét, megelőzésnek és kezelésnek nagyon fontos a mély hátizmok lazítása, oldása, nyújtása, hogy lehetőség nyíljon a sérv visszahúzódására, a nyomás alól felszabaduljon az adott terület, a fájdalmak enyhüljenek. Már nem akut szakaszban gyógymasszázs, ízületi mobilizáció a gerincben nagyon fontos.

 
Ha már mód és lehetőség adódik több kezelés után ízületmanipuláció, manuálterápia „ízületi helyretétel” is végezhető főként a sérv alatt és felett. Emellett speciális gerinctornára is szükség van, hogy a gerincsérv kialakulásának területén és az egész gerinc mellett a mély hátizmok, a paravertebralis izmok megerősödjenek.
 
Kiegészítésként a speciális nyújtó eszközök, nyújtások is segítenek. Ilyen eszköz a Soft Neck nyaknyújtó párna- /porckorongsérv megelőző és nyújtó eszköz lásd itt: www.softneck.freewb.hu/, Denevérpad, Súlyfürdő kezelés… stb, amelyek megcélozzák a gerinc hosszirányú, lassú nyújtását, hogy felszabaduljon az adott terület.
 
RocketTheme Joomla Templates