Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Az egészség PDF Nyomtatás Email

Mi is tulajdonképpen az egészség? Maga a szó is hordozza az egész kifejezést, mint ahogy valami egész, kerek. Sokat emlegetjük, beszélünk róla, mindenki számára viszonylag teljesen egyértelműnek tűnik, a mélyére ásva a dolognak, viszont nem biztos, hogy olyan egyértelmű meghatározni.

 

Tulajdonképpen ahány ember, annyi egészség, hiszen mindenkinek másként fogalmazódik meg maga a fogalom, és mást gondol arról, hogy mi jelenti számára az egészséget.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1984-ben megfogalmazott hivatalos definíciója szerint: „az egészség a teljes testi, lelki (szellemi) és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya.” Ezen kívül számos felfogás született az egészségről, ilyen például a naturalista és neutralista. A naturalista inkább a betegség hiánya felől közelíti a dolgot, tehát akinél nem mutatható ki semmilyen elváltozás, betegség, az egészséges, illetve aki képes jól alkalmazkodni a környezetéhez, az is egészséges. Ez azonban nem ilyen egyszerű. A normativista felfogás szerint egészséges az, aki képes eleget tenni a társadalmi elvárásoknak. Azonban ezeknél talán komplexebb a kép, hiszen számos tényező befolyásolja egészségünket, és az arról alkotott képet, képzeteinket. A holisztikus szemléletmód az, amely teljes egészében szemléli az egyént, nem ítéli el az orvosi beavatkozást, de előnyben részesíti a segítést, megismerést, felvilágosítást.

 

Az ayurvédikus felfogás szerint egészségről akkor beszélhetünk, amikor jelen vannak az alábbiak: fizikai/mentális egészség, az életcél, spirituális közösségi lét és spirituális tevékenységek végzése. Vagy: amikor az étvágy erős, a dhatuk, a test alapszövetei jól működnek, a 3 hatóerő (dosha) egyensúlyban van, a test salakanyagai (malák) megfelelően kiürülnek a szervezetből és az emberi tudat, lélek leginkább az öröm állapotában létezik.

 

Az egészség valójában egy pozitív fogalom, mindenkiből valamilyen pozitív érzést vált ki, ha egészségesek vagyunk, nincs gond. Azonban itt meg kell említeni, hogy az egészségnek vannak alapfeltételei, mint például legyen hova hazatérni mindennap, legyen mit ennünk, legyen munkánk, amivel fenntartjuk magunkat és családunkat, testileg-lelkileg egyensúlyban legyünk, tágabb értelemben legyen társadalmi igazságosság és egyenlősség. Ez a pár dolog, csak töredéke az alapfeltételeknek, melyek nélkül nincs komplex egészség. A megfogalmazása ezért is oly nehéz, hiszen mindenkinek más a prioritás, mástól érzi jól magát.

Az egészségnek öt dimenzióját különíthetjük el, ami szintén mutatja, mennyire összetett a fogalom:

1.      Biológiai egészség  

2.      Mentális egészség

3.      Lelki egészség

4.      Emocionális egészség

5.      Szociális egészség

Különböző képzeteink vannak az egészséggel kapcsolatban, ha a fizikális egészségről kérdeznénk valakit, valószínűleg a szervezet működésével állítaná párhuzamba, a szociális egészséget a társas kapcsolatokkal, a megfelelő kapcsolatok kialakítására való egészséges törekvéssel, a mentális egészséget pedig a tiszta gondolkodással.

Az egészség érték, hiszen ez egy alapvető értéke az embernek, másrészt gazdasági érték is, hiszen a beteg ember kiesik a munkából, és egyben társadalmi érték is, hiszen a beteg ember negatívan befolyásolja a környezetét.

Az egészséget meghatározó tényezők közül fontos megemlíteni az ember mikro és makrokörnyezetét, személyes kapcsolatainkat és nem szabad elfelednünk az öröklött tulajdonságainkat sem, vagyis a genetikát és még számos tényezőt felsorolhatnánk.

Az ayurvédikus szemlélet szerint egy egészséges ember:

‒        tekintete pozitív motivációról, hajtóerőről árulkodik

‒        szeme csillogó, tiszta

‒        arcbőre sima, fényesen csillogó és üde

‒        haja fényes, rugalmas, egészségről árulkodik

‒        emésztése jól működik, rendszeresen produkál székletet és vizeletet

‒        izmai rugalmasak, lazák, segítik mozgását

‒        törekszik tudati kettősségeit feldolgozni és elengedni

‒        szívesen tanul másoktól és saját hibáiból

Végső következtetésként tehát megállapíthatjuk, hogy az egészséget az ember a saját értékrendjének megfelelően határozza meg.

 

 
RocketTheme Joomla Templates