Ayurvéda tanfolyamok

Az indiai Ayurvéda holisztikus tanításai az Ayurvédiában! Képzéseink: ayurvédikus babamasszázs, ayurvédikus kismama és felnőtt masszázstanfolyamok, ayurvédikus szépségápolás, ayurvédikus életmód tanfolyamok. Ayurvéda Képzések autentikus forrásból!

Részletek oktatási oldalunkon a www.ayurvedaoktatas.hu oldalon!

Tudnivalók az Ayurvédikus masszázsokról PDF Nyomtatás Email
Sokan kérdezik tőlem nap, mint nap, hogy mi az, ami megkülönbözteti az ayurvédikus masszázst a svéd- vagy gyógymasszázstól? Az első és legfontosabb különbség a hatásmechanizmusban rejlik.
A svédmasszázs esetén a masszázshoz használt olajnak vagy krémnek nincsen gyógyító funkciója. Használatuk megkönnyíti a masszőr tevékenységét, és kellemes érzetet biztosít masszázs közben. Az ayurvédikus masszázsok esetén viszont a vivőanyag is nagyon fontos. Ayurvédikus masszázst csak 100% hideg növényi sajtolású olajokkal végzünk.
 
Ennek magyarázata az, hogy másod- vagy melegsajtolással nyert olajok a hidegen sajtolt olajokkal szemben nem tartalmaznak elegendő hatóanyagot. Az olajok megfelelő, az adott személyhez illő kiválasztása létfontosságú az ayurvédikus kezeléseknél.
 
Az Ayurvéda filozófiája szerint az embert ugyanúgy, ahogy mindent ezen a Földön, 5 őselem alkot. Ezek az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. Mindenkiben jelen vannak ezen elemek tulajdonságai, például a levegő száraz hatása, a tűz égető érzése, a víz nyugtató és olajozó hatása, valamint a föld szilárdsága, stabilitása. Nem csak fizikai jellemvonásokként jelennek meg az elemek hatásai, hanem személyiségjegyekben, mentális vonásokban. Az alapján, hogy kiben melyik elem van jelen dominánsabban, különböző Ayurvédikus személyiség- és testtípusokról, ún. Prakrutikról beszél az Ayurvédikus irodalom.
 
Minden ayurvédikus masszázs előtt fontos az ayurvédikus terapeutának megállapítani, hogy az adott személynek mi az Ayurvédikus testalkata, Prakrutija, ugyanis ettől függően választunk a kezeléshez olajat. Például egy levegő-éter, ún. Vata típusú ember, aki a levegőnek megfelelően gyors, izgő-mozgó, örökösen mozgásban lévő, szárazabb bőrű, feszültebb személy, számára az a legmegfelelőbb olaj, amely ezt a vibrálást lenyugtatja. Egy tűz típusú, ún. Pitta ember, aki forrófejű, szenvedélyes, sokszor ideges és ingerült, külsőleg világos komplexummal rendelkező ember (világos szemszín, hajszín és bőrszín, érzékeny bőr) számára az a jó olaj, amely ezt a forrongást lehűti. A víz-föld típusú, ún. Kapha ember, aki lusta, lassú, nagyon türelmes és toleráns, számára olyan olajat választunk, ami felrázza az egyhangúságból. El lehet képzelni, mi történik akkor, ha egy amúgy is tűz domináltságú embert melegítő hatású olajjal kezelünk. Nem az egyensúlyt váltjuk ki és erősítjük ez által, hanem a tüzet fokozzuk és váltunk ki kellemetlen érzeteket.
 
Az Ayurvédikus masszázs egy hőterápia is egyben, mert a masszázs során végig testmeleg olajjal történik a kezelés. Sőt, a kezelést mindig egy puhító, melegítő eljárás zárja, amely lehet gyógynövényes gőzölése vagy töltött batyuval történő átdörzsölése a testnek. A meleg gőzölés gyógynövények főzetével történik, melynek célja a lazítás és az izomfeszültségek oldása, a szervezet méregtelenítése. A méregtelenítés azáltal történik meg, hogy a masszázs során a gyógyolajoknak és a masszázsmozdulatoknak köszönhetően fellazult méreganyagok a gőzölés segítségével áramolnak a kiválasztó szervekhez, verejtékmirigyekhez és távoznak el így a szervezetünkből. A batyus dörzsölés során a batyukat meleg tejben főtt rizzsel, vagy gyógynövényes levelekkel töltjük. Mindegyik tölteléknek megvannak a jótékony hatásai, lásd a masszázsokról szóló részletes leírásokat.
 
Az ayurvédikus masszázsnál annyi olajat használunk, amely mennyiség megfelelően átáztatja a teste. A kezelés egésze alatt a test ebben az olajban ázik, melyet biztosít a speciálisan ayurvédikus masszázshoz kialakított masszázságy is.  Aki ki szeretné próbálni az ayurvédikus masszázst, készüljön arra, hogy nagyon olajos lesz, hiszen csak így tudjuk a teljes testet átáztatni olajjal, így fejtve ki a masszázs harmonizáló hatását. 
 
Természetesen most csak az Ayurvédikus masszázsok fő jellemvonásait emeltük ki, de ez korántsem jelenti, azt hogy a svéd- vagy a gyógymasszázs ennél kevesebb, mert ezeknek is megvannak a maguk elvehetetlen előnyei.

 
RocketTheme Joomla Templates